«Батьківщина» Одещини розпочинає підготовку до референдуму

Після прийняття закону про продаж української сільськогосподарської землі, проти якого виступає категорична більшість українського народу, партія «Батьківщина» продовжує боротьбу за останній стратегічний актив України – сільськогосподарську землю.

На прес-конференції, що відбулась сьогодні в Одесі, представники партії розповіли про наміри політсили ініціювати проведення референдуму за народною ініціативою.

Як розповів заступник голови «Батьківщини» Одещини Сергій Веселов, уся команда нашої партії, депутати громад та аграрії працюють над створенням ініціативної групи для збору підписів українців і ініціювання референдуму з одного питання — заборона розпродажу української землі.

«Це питання національного значення, наша земля – є стратегічним ресурсом, від якого залежить продовольча безпека та економіка країни. За останні роки влада діє проти інтересів країни, розпродаючи стратегічні підприємства. Останнє, що у нас залишилось – це сільськогосподарська земля і розпоряджатись нею має право тільки народ України. Тому ми ініціюємо проведення референдуму з даного питання, і хай українці вирішать – продавати нашу землю чи ні», — розповів Сергій Веселов.

У свою чергу, депутат Одеської обласної ради Олександр Барський, додав, що за опитуваннями багатьох соціологічних груп – більше 70 % українців виступають категорично проти запровадження ринку сільськогосподарської землі і лише 19 % громадян України його підтримують.

«Після відкриття ринку — наша земля може опинитись в руках іноземних латифундистів та корпорацій. Обласна рада та місцеві ради Одещини неодноразово звертались до керівництва держави з вимогою недопущення продажу сільськогосподарської землі, але на жаль, ми не були почуті» — зазначив Олександр Барський.

Депутат також додав, що зміни дійсно необхідні — наприклад, перейняти досвід Польщі, в якій є ринок землі, проте він більш продуманий та захищає в першу чергу, інтереси держави.

«Для відкриття ринку потрібно надати фермерам доступні кредити і додаткові можливості для розвитку. За останні два роки посухи фермери Одещини постраждали найбільше, економіки країни знаходиться в тяжкому становищі, а вони відкривають ринок землі. Агрохолдинги просто знищать сільськогосподарську галузь країни», — впевнений Олександр Барський.

«Коли ми використовуємо землю в національних інтересах, є сенс говорити про відкриття ринку землі. Але якщо ми намагаємося її просто продати, тим більше іноземцям, а гроші просто проїсти, то «Батьківщина» цього не допустить – ми ініціюємо референдум, і хай народ України вирішує долю землі та долю України», — резюмував Сергій Веселов.