«Батьківщина» закликала владу не знищувати громадянське суспільство та скасувати е-декларування для нього

Проведення позачергового засідання парламенту для скасування закону про е-декларування громадських організацій підтримали лише дві фракції ВРУ – «Батьківщина» та «Самопоміч».

Про це повідомила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко за підсумками позачергової наради лідерів фракцій ВРУ щодо питання термінового розгляду законопроекту про е-декларування представників громадського сектору.

Політик зазначила, що на нараді було ухвалено рішення про розгляд пакету законопроектів щодо е-декларування громадських організацій у вівторок, 3 квітня.

Зокрема, зауважила вона, йдеться про законопроект про декриміналізацію (непритягнення до кримінальної відповідальності громадських діячів, які не виконали вимогу щодо е-декларування): «Загроза полягає в тому, що якщо активісти громадянського суспільства до 1 квітня не подадуть всі документи, які від них, за законом, вимагає влада, вони стають кримінальними злочинцями. Їх всіх можуть притягнути до кримінальної відповідальності й кинути за ґрати. Ось чого добивалася влада».

До того ж вона нагадала, що фракція «Батьківщина» є автором законопроекту №6271 про повне скасування е-декларування для громадських організацій, голосувала за нього та продовжуватиме наполягати на його ухваленні.

Окрім того, Юлія Тимошенко також зауважила, що міжнародна спільнота та Венеціанська комісія підтримали законопроект щодо скасування е-декларування для громадських організацій, внесений саме фракцією «Батьківщина».

Парламентарій також звернулась до всіх народних депутатів, уряду та Президента України із закликом скасувати е-декларування для громадянського сектору та «не знищувати своє власне громадянське суспільство».