Іван Кириленко: Влада прагне віддавати українську землю під заставу офшорним компаніям та міжнародним спекулянтам

«Батьківщина» не підтримала у першому читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок №2805, бо він є черговим кроком до розпродажу української землі.

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина», народний депутат Іван Кириленко.

«Закон, який влада хоче переглянути, був ухвалений у 2012 році й увів у дію ринковий механізм агророзписок, який за ці роки довів свою ефективність. В чинному законі відсутня діюча застава – укладають тільки на майбутній урожай, мінімальний пакет документів, швидке оформлення – кошти фермер отримує протягом однієї доби, а розмір відсотків менший, ніж у банках. Ніхто з аграріїв не наполягає на тому, щоб ми до нього вносили якісь зміни. Ніде ніяких звернень щодо цього немає», – зазначив народний депутат.

Змінами до документа, переконаний Іван Кириленко, влада намагається протягнути норми, відповідно до яких в якості предмету застави може бути українська земля.

«У запропонованому ж документі пропонується у якості застави майно, в тому числі й майно третіх осіб. Майно – це земля, хто б що не казав. Особливо в умовах того закону про ринок землі, який був ухвалений. Крім того, не встановлюється жодних кваліфікаційних вимог до кредитора. Отже, ним теоретично можуть бути офшорні компанії, юридичні особи держави-агресора, фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовані санкції. Тому ми не підтримуємо такий закон», – наголосив Іван Кириленко.