Олександр Плахотнюк: влада хоче встигнути до розгляду касації вдруге засудити Юлію Тимошенко (відео)

pr_b2634Захисник екс-прем’єр-міністра України Олександр Плахотнюк заявляє, що влада хоче встигнути вдруге засудити Юлію Тимошенко до результатів розгляду її касаційній скарги на вирок Печерського районного суду та Апеляційного суду Києва у так званій газовій справі.

«Враховуючи, що на 15 травня призначений розгляд Вищим спеціалізованим судом України скарги на вирок у газовій справі, я вважаю, що все буде робитися для того, щоб до 15 травня отримати ще один вирок. Комусь дуже потрібно, щоб кримінальна справа, що стосується ЄЕСУ, якнайшвидше потрапила до суду», — сказав Олександр Плахотнюк сьогодні на прес-конференції у Києві.

Захисник також сумнівається, що судді, які розглядатимуть справу щодо ЄЕСУ, зроблять висновки з попереднього судового процесу з розгляду так званої газової справи. «Враховуючи те, з якою швидкістю ця справа направляється до суду, можна зробити єдиний висновок, що навряд чи когось цікавить об’єктивний розгляд справи, цікавлять лише строки», — додав він.

Олександр Плахотнюк підкреслив, що обмеження Юлії Тимошенко та її захисту у строках ознайомлення з матеріалами справи не впливає на час, протягом якого справа повинна бути передана до суду. «Якщо притримуватися кримінально-процесуального законодавства, після того, як завершуються строки ознайомлення з матеріалами справи, захист має право подавати клопотання, докази, робити заяви в межах слідства, а слідчий після цього повинен їх розглянути, прийняти рішення і доповнити слідство, виходячи з клопотань», — уточнив захисник.

«Слідчий повинен після 28 березня розглянути клопотання, прийняти рішення, або уже наперед відомо, що він відмовить у задоволенні всіх клопотань – скоріше за все, так і буде. Але для того, щоб вивчити клопотання і мотивовано відмовити, потрібен певний час. Має бути надана можливість захисту все ж таки реалізувати всі свої права, заявити клопотання, перевірити докази, і лише потім говорити про передачу до суду. Місяць, два місяці – я не знаю, скільки часу потрібно, але, на жаль, я мушу констатувати і з великою вірогідністю стверджувати, що дана справа може опинитися у суді, не дивлячись ані на вимоги кримінально-процесуального законодавства, ані на клопотання захисту і ті додаткові докази, які будуть надані, на початку квітня», — прогнозує він.

Олександр Плахотнюк вважає безпідставними заяви керівництва СБУ про можливість передачі справи щодо ЄЕСУ до суду, а також про достатність доказів провини Юлії Тимошенко. «Такі заяви передчасні, тому що оцінку доказів, зібраних у справі, а тим більше встановлення вини особи, це прерогатива суду. Говорити про те, що вина доведена, може лише суд. Будь-хто до вироку суду не може робити заяви про те, що вина особи у вчиненні злочину доведена. Це можна розцінювати як тиск на суд, а також як тиск на захист Юлії Тимошенко», — вважає захисник.

За його словами, Юлія Тимошенко 16 березня звернулася до СБУ із заявою про його допуск до справи у якості захисника. «На жаль, я поки ще не отримав від слідчого офіційного підтвердження допуску до справи, але і я, як і всі інші захисники у цій справі, маю право ознайомлюватися з її матеріалами. Безапеляційні заяви про те, що після 28 березня справу буде передано до суду, свідчать про те, що я, як захисник, буду позбавлений можливості належним чином ознайомитися з матеріалами справи, що є порушенням права на захист», — резюмував Олександр Плахотнюк.