В рамках культурного обміну та співробітництва — з 6 по 10 жовтня Одещина приймає гостей з Польської Республіки

В рамках співробітництва у сфері культури між Одеською областю та  Польщею, з офіційним візитом до Одеси прибула делегація з Республіки Польща на чолі з Маршалком Західнопоморського воєводства Ольгердом Геблевичем (Olgierd Geblewicz).

Західнопоморське воєводство розташоване у Північно-Західній Польщі та межує на заході з Німеччиною, а на півночі омивається Балтійським морем.

В рамках візиту сьогодні відбулась офіційна зустріч з керівництвом Одеської ОДА та обласної ради.

В приміщені Одеської обласної ради за участі голови ОДА Сергія Гриневецького та керівництва Одеської обласної ради — Григорія Діденка, та його першого заступника Олега Радковського були обговорені з Польськими колегами заходи співробітництва у сфері культури та реалізація спільних культурних проектів.

Польську делегацію на зустрічі представляли — Ольгерд Геблевич, Маршалок Західнопоморського воєводства, Анна Баньковська — член правління Західнопоморського воєводства, Пшемислав Врага — керівник департаменту культури та національного спадку Польщі, Йоанна Іванч — керівник департаменту міжнародного співробітництва та Барбара Ігіельска — директорка Замку Поморських Князів в Щецині.

Даний візит є продовженням співробітництва у сфері культури, що було розпочато ще 2018 році, коли в місті Щецин було підписано Лист про наміри між Управою Західнопоморського воєводства та Одеською обласною радою щодо соціально-економічного розвитку регіонів та подальших дружніх взаємин.

Перший спільний захід до Дня Європи в Україні відбувся у травні 2019 року в Одесі — мистецька акція «Дні культури Західнопоморського воєводства в Одесі». Тоді в нашому місті відбулись — виставка відомих польських художників Лекса Древінського та Лешка Жебровського в Одеському літературному музеї, концерт зразкового ансамблю пісні та танцю «Щециняни» Західнопоморського воєводства в Одеському академічному театрі музичної комедії їм. М. Водяного та виступ Яцека Янашкєвіча на Приморському бульварі.

Окрім офіційної зустрічі в Одеській обласній раді, делегація Польської Республіки у супроводі першого заступника голови облради Олега Радковського відвідала одеські музеї.

Першим відкрив свої двері для гостей Одеський художній музей. Експозиції світових майстрів представила гостям в.о. директора музею Олександра Ковальчук. Окрім того, директорка музею Олександра Ковальчук обговорила з Барбарою Ігіельскою, яка очолює Музей-Замок Поморських Князів в Щецині – майбутню співпрацю між нашими країнами, виставки картин Одеського художнього музею в Польщі та реставраційні можливості польської сторони.

Окрім класичного художнього мистецтва, Польська делегація також відвідала Одеський музей сучасного мистецтва, в якому експозиції представив директора музею — Семен Кантор.