Заява Одеської обласної організації ВО «Батьківщина»

Ми, члени Одеської обласної організації ВО «Батьківщина», з великою тривогою звертаємося до всієї України, до кожного українського громадянина, до кожного хто живе і працює в нашій країні. Ситуація яка склалася у вітчизняній медицині — схожа на катастрофу. Так звана реформа імені Супрун довела нашу медицину до такого стану, коли швидку не дочекаєшся, новонародженим не вистачає вакцин, породіллям на селі залишилося народжувати хіба що в стогу сіна, а показники по різним епідеміям перевищують усі допустимі норми.

Все ускладнюється ще й масовою еміграцією медичних працівників за кордон. І найстрашніше, що велика частина з них вже не повернеться в Україну ніколи. Тільки за останній рік з нашої країни виїхало понад 70 тисяч висококласних фахівців, на підготовку кожного з яких держава витратила значні кошти і більше 8 років професійної підготовки (6 років університету, 2-3 роки інтернатури).

Так звана реформа пані Супрун безпосередньо торкнулася і системи медичної освіти. Протягом останніх чотирьох років всі медичні навчальні заклади країни трясуть фіскальні служби і правоохоронні органи, зі скандалом та порушенням законів змінюють ректорів, переслідують кращих викладачів, цькують і знищують представників медичної еліти.
Безумовно, це позначиться буквально через кілька років на якості медичної допомоги, яку надаватимуть лікарі і медсестри, що залишилися в нашій країні. А їх буде в найближчому майбутньому не так вже й багато. Вдумайтеся, тільки за останні чотири роки кількість лікарів і медсестер скоротилося наполовину! З України поїхала кожна друга медична сестра, виїхав кожен другий лікар. А це вже питання національної безпеки!

Горе-реформа не оминула й Одесу. У розпал вступної кампанії відбулося рейдерське захоплення Одеського національного медичного університету. Заблоковані рахунки університету і паралізована вся робота державної установи.

Одночасно почалося цькування шанованого і безперечно одного з кращих ректорів України Валерія Запорожана, що очолює один з найстаріших ВНЗ України — Одеський національний медичний університет.

Академіку Валерію Миколайовичу Запорожану належать понад 700 наукових робіт, в тому числі 50 монографій, 35 підручників і навчальних посібників. Він є почесним доктором 19 провідних міжнародних університетів та академій. Має велику кількість міжнародних і вітчизняних нагород. Є почесним громадянином міста Одеса.

Окрім того Валерій Запорожан є визнаним світовим ендоскопічним хірургом. Створив в Україні сучасну школу ендоскопічної хірургії та є віце-президентом Світової асоціації ендоскопічних хірургів.

Ми, як політична сила, в повній мірі усвідомлюємо ризики, що склалися як для країни в цілому, так і для Одеси зокрема. А ризики в наступному — якщо ми не відстоїмо наших лікарів і медсестер, українських академіків, вітчизняне виробництво ліків і обладнання, то ніякі варяги, що приїхали сюди на гастролі або погостювати, українському пацієнтові і українській медицині не допоможуть.

Здорова Україна потрібна тільки самим українцям і більше нікому. І наше завдання, як відповідальних політиків — захистити і зберегти вітчизняну медицину заради майбутнього наших дітей. Тому що з першого подиху і до останнього нас супроводжують наші українські лікарі, а не заїжджі гастролери. І в цій боротьбі, в цьому протистоянні повинна перемогти українська медицина.

Ми, партія «Батьківщина», закликаємо одеситів разом з нами захистити честь університету та ректора нашої медичної Alma Mater.

Реформа медицини не повинна мати на меті розправу з медичною елітою України. Інакше це не реформа, а здача національних інтересів і фактично зрада своїй країні. Всі хто до цього причетний — повинні понести відповідальність.

Шановні громадяни нашої країни, наші лікарі та медсестри, шановний ректор Одеського національного медичного університету, Валерій Миколайович, у нас з вами спільна та благородна мета — розвиток вітчизняної медицини і збереження здоров’я кожного українця.